Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3414

Dodano:

Odsłon: 4722

Ma same zalety- pyszny, aromatyczny i kruchy a przy tym jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki

  • piersi z kurczaka- 3 pojedyncze
  • suszone pomidory- 1 słoik
  • szpinak świeży- 10 dag
  • cebula czerwona- 2 szt.
  • bulion- 1 szklanka
  • śmietana kremówka- 1 szklanka
  • ząbki czosnku- 3-4 szt.
  • ser żółty- 10 dag (u mnie Grana Padano)
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi przekrój wzdłóż tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce (najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej). Cebule pokrój w piórka. Smaż na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Odsuń cebule na bok, włóż kurczaka. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Wlej śmietanę i bulion. Dodaj pomidory. Duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ser zetrzyj na tarce. Dodaj do kurczaka ser i szpinak. Duś jeszcze przez ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie najlepiej jest podawać z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń