Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z szynką i serem pleśniowym

Kurczak z szynką i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kurczak z szynką i serem pleśniowym"

Składniki

  • Składniki na 4 porcje 1 kurczak (ok. 1
  • 4 kg)
  • 2 łyżki musztardy
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (roquefort
  • lazur)
  • 100 g szynki
  • wiązka szczypiorku
  • przyprawa do drobiu
  • 2 łyżki oleju
  • zielona sałata
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut

  2. Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć. Mięso odjąć od kości, zaczynając od piersi wzdłuż całego szkieletu – tak, aby powstał jak największy płat. Ułożyć go na drewnianej deseczce (skórą w dół). Przykryć folią spożywczą i ostrożnie rozbić. Zdjąć folię, mięso posmarować musztardą, poukładać na nim plastry szynki.

  3. Posypać pokruszonym serem pleśniowym wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Całość zwinąć w roladę, przewiązać nicią i posypać 1 łyżką przyprawy do drobiu.

  4. Na patelni rozgrzać olej. Szybko obsmażyć na nim roladę. Potem przełożyć ją do brytfanki, podlać małą ilością ciepłej wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut.

  5. Podczas pieczenia roladę podlewać wytwarzającym się sosem lub wodą i obracać. Serwować na liściach zielonej sałaty.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń