Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z warzywami i kaszą pęczak

Kurczak z warzywami i kaszą pęczak

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 547

Dodano: 11.04.2018

Odsłon: 194

Smaczne i pożywne danie obiadowe.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 8-10 kulet mrożonego szpinaku
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon"
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g kaszy pęczak
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kurkuma, curry, 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę i paprykę, a czosnek przepuścić przez praskę. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa umieścić w rondlu
    na oleju. Dodać starty na tarce o grubych otworach seler i zacząć dusić
    pod przykryciem. Po chwili dodać szpinak, a następnie pokrojone mięso. Chwilę dusić czekając aż szpinak się rozmrozi. Dodać wszystkie przyprawy. Co chwilę mieszać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Po około 30 minutach sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak, to nabrać chochelką wywaru i nieco ostudzić. Połączyć wywar z jogurtem i mąką. Przelać do rondla. Zamieszać. Chwilę poddusić i gotowe.

  2. W oddzielnym naczyniu ugotować pęczak według przepisu na opakowaniu. Nakładać na talerze pęczak i warzywa z kurczakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń