Dania główne Przepis na:
Kurczak z warzywami i kaszą pęczak


Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2869
Dodano: 11.04.2018
Odsłon: 429
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 8-10 kulet mrożonego szpinaku
- 1/2 bulwy selera
- 1 mały jogurt naturalny "Danon"
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g kaszy pęczak
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kurkuma, curry, 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Pokroić cebulę i paprykę, a czosnek przepuścić przez praskę. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa umieścić w rondlu
na oleju. Dodać starty na tarce o grubych otworach seler i zacząć dusić
pod przykryciem. Po chwili dodać szpinak, a następnie pokrojone mięso. Chwilę dusić czekając aż szpinak się rozmrozi. Dodać wszystkie przyprawy. Co chwilę mieszać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Po około 30 minutach sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak, to nabrać chochelką wywaru i nieco ostudzić. Połączyć wywar z jogurtem i mąką. Przelać do rondla. Zamieszać. Chwilę poddusić i gotowe. -
W oddzielnym naczyniu ugotować pęczak według przepisu na opakowaniu. Nakładać na talerze pęczak i warzywa z kurczakiem.
Komentarze do przepisu (3)

bryssska 11 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda na bardzo pyszne ;-) Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz