Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak zapieczony ze szpinakiem pod beszamelem

Przepis dnia 2010-09-05
Kurczak zapieczony ze szpinakiem pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 13409

Przepis dla amatorów wszelkich zapiekanek., w myśl diety dr Dukana (II PW) z małym odstępstwem dla łasuchów :)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmrozić szpinak, dodać czosnek, odrobinę vegety, podduszone piórka cebuli i plasterki pieczarki.

  2. Pierś pokroić w kostkę lub paski, otoczyć w przyprawie, przyrumienić na teflonowej patelni.

  3. W kamionce lub innej formie ułożyć szpinak, na nim kawałki kurczaka.

  4. Sos beszamelowy wg Dukan''''a: rozpuścić 2 łyżki maizeny w zimnym mleku. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. (sos rewelacyjnie udaje beszamel bez zbędnego tłuszczu!)

  5. Można całość posypać tartą mozzarellą (niestety dr Dukan zabrania spożywania serów żółtych)

  6. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem lub grillem ok 15 min w temp. 200st. C. Porcja dla 1 lub 2 osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pistacja 07 lutego 2011 Ja nie wyobrażam sobie tego dania bez mozzarelli, a taka w wersji light jest mile widziana:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 07 lutego 2011 a mozzarellę można? Czy to musi być jakaś light?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 05 września 2010 Pysznie wygląda, do ulubionych. Tylko mam pt. co tj. maizena?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 31 sierpnia 2010 moje smaki-szpinak beszamel i zjem sama bo nikt u mnie w domu szpinaku nie jada :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 31 sierpnia 2010 miodziooooo. kupuję ten przepis, choć dukana chwilowo mam dość.....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń