Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak ze szpinakiem w galarecie

Kurczak ze szpinakiem w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak ze szpinakiem w galarecie"

Składniki

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka żurawiny do mięs i serów (produkt gotowy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki czerwonego
  • wytrawnego wina
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • kostka rosołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na paski. Zalać małą ilością bulionu (przygotowanego z kostki) i ugotować. Gdy będzie miękkie, wyjąć mięso, ostudzić.

  2. Oczyszczony dokładnie szpinak na minutę włożyć do gorącej wody. Wyjąć, przelać na sitku zimną wodą. Ostudzić. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wina, kiedy spęcznieje podgrzewać mieszając, aż się całkowicie rozpuści.

  3. Połączyć z resztą wina i żurawiną, zmiksować. Na spód opłukanej zimną wodą formy wlać połowę galaretki. Ostudzić.

  4. Ułożyć paski mięsa owinięte liśćmi szpinaku. Zalać pozostałą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

  5. Tuż przed podaniem ułóż galaretę na półmisku ozdobionym sałatą lub świeżymi warzywami, np. cukinią i pokrój na plastry.

  6. ok. 45 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń