Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak ze szpinakiem, żurawiną i orzechami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Szpinak odparowuję na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przyprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Studzę. Żurawinę namaczam w wodzie godzinę.
Filet z piersi myję czyszczę z błonek, dzielę na dwa. Każdą pierś nacinam wzdłuż, aby powstała kieszeń. Do środka każdej kieszeni wkładam na przemian: porcję szpinaku, odsączonej żurawiny, połowę pokruszonych orzechów oraz pokruszony ser feta.
Obie piersi faszeruję, aż do wyczerpania składników. Spinam wykałaczkami, oprószam solą i pieprzem z obu stron. Odstawiam w chłodne miejsce na godzinę.
Do miseczki przekładam natkę, mąkę, bułkę tartą i pozostałe orzechy. Roladki maczam najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w wymieszanej panierce. Podsmażam krótko na rozgrzanym oleju z obu stron.
Roladki wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem 30-35 min. w 180°C. Na 10 minut przed końcem odkrywam, aby się zrumieniły.
90 min
Porcja 420 kcal
Koszt porcji ok. 3,50 zł
Przepis na 3 porcjeŹródło: Kobieta i życie