Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny prosty, przepis na kurczaka w ciemnym piwie, musztardzie i miodzie, który uszczęśliwi każdego komu zostanie podany. Sprawdzi się jako danie główne niedzielnego obiadu, albo ozdoba plenerowego przyjęcia na tarasie, będzie też doskonałą przekąską typu “finger food” na każdej imprezie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 122
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1303
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1066
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 66
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 122
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1303
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1066
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 66
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą, i olejem.
Cebulę kroimy w półtalarki, posypujemy nimi kurczaka i wszystko zostawiamy w chłodnym miejscu na jedną godzinę.
Kurczaka z cebulą w żaroodpornym naczyniu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ½ godziny obracając co jakiś czas.
W tym czasie w głębokim naczyniu łączymy piwo, musztardę i miód energicznie mieszając do połączenia się ze sobą składników.
Po upływie ½ godziny wlewamy przygotowany sos do kurczaka, i pieczemy kolejne ½ godziny, również obracając kilka razy, nie zapominają też o polewaniu mięsa w trakcie obracania gęstniejącym sosem, tak żeby przeszło jego smakiem i aromatem.
Po tym czasie danie jest gotowe.