Przekąski Przepis na:
kurczakowy pasztet z pieczarkami

Składniki
- mięso z kurczaka, 1kg
- pieczarki, 1/2kg
- cebula, 3 duże
- Jaja, 4 szt
- śmietana 36%, 400ml
- sól, pieprz, do smaku
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Obrać mięso z całego kurczaka tj. mięsko ze skrzydeł, piersi, nóżek + skóra .Aby otrzymać 1kg mięsa kurczaczek powinien mieć ok 1,2 kg. Mięsko zmielić w maszynce. Pieczarki umyć ,obrać i pokroić w cieńsze plastry. Podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki przełożyć na talerzyk. Cebulkę obrać pokroić i również podsmażyć na suchej patelni -na której wcześniej podsmażały się pieczarki.
-
Do miski z mięskiem z kurczaka dodajemy kolejno pieczarki , cebulkę , śmietankę i jaja oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
-
Masę przełożyć do aluminiowych foremek (zazwyczaj masy starcza na 3 szt). Foremki wstawić do kąpieli wodnej tj, do dużej brytfanny wlać wodę tyle aby aluminiowe foremki były zanurzone do połowy. Piec w 175 st do zrumienienia się skórki ok 1h. zależy kto jaki ma piekarnik.
-
Pasztet pozostawić do ostygnięcia ale na ciepło smakuje równie wybornie jak na zimno.
Komentarze do przepisu (2)

konia 04 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Super , takiej wersji pasztetu jeszcze nie jadlam. 5 za pomysl i przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tusia28 02 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
jak tylko mi się uda dodam zdjęcia do tego i innych przepisów.0 Kto głosował? | Odpowiedz