Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczę z wczoraj z kluskami koperkowymi

Kurczę z wczoraj z kluskami koperkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 135

Pyszny i sycący obiad z resztek smażonego lub pieczonego kurczaka.

Składniki

  • Kilka dowolnych kawałków wczorajszego kurczaka
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka zielona 1 szt.
  • Papryczka chili 1 szt. (opcjonalnie)
  • Pomidor 2 szt.
  • Mała puszka marchewki konserwowej (ok. 150g)
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, koperek
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nastaw wodę na kluski w szerokim garnku.
    Kurczaka oskub. Kości i chrząstki wyrzuć, mięso porwane na kawałki przesmaż bez tłuszczu na patelni lub w rondlu. Dodaj marchewkę, pomidory i paprykę pokrojoną w paski lub kostkę. Możesz dodać trochę pieprzu i soli, chyba że kurczak był bardzo dobrze przyprawiony. Wymieszaj wszystko i przesmaż. Całość zalej wodą lub rosołem i duś.

  2. Przygotuj masę na kluski. 2 szklanki mąki zmieszaj z jajkiem (dla alergików można pominąć i dać łyżkę oliwy) i szklanką wody. Mieszaj, dodając mąkę i wodę w zależności od tego, jak szybko masa zrobi się zwięzła i gładka. Ma być gęstsza niż na naleśniki, klejąca, lekko odrywająca się od ścianek podczas mieszania.
    Pod koniec mieszania dodaj sól, pieprz i trzy duże łyżki koperku. Wymieszaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką do czasu zagotowania wody.

  3. Kluski gotuj partiami, kładąc masę łyżką na osolony wrzątek. Po 2-3 minutach od wypłynięcia spróbuj największej kluski. Jeśli jest już gotowa, nakładaj, polewając sosem i podawaj natychmiast gorące, posypane koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli sos jest za rzadki, możesz go zagęścić w dowolny sposób, ale zwykle jest to zbędne.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń