Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurki duszone w śmietanie

Kurki duszone w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 22

Sprawdzony przepis na "Kurki duszone w śmietanie"

Składniki

  • 400 g kurek
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany do gotowania
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie czyścimy i bardzo starannie myjemy. Większe grzyby przecinamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej lub oliwę z masłem, wrzucamy cebulę, szklimy.

  2. Do podsmażonej cebuli dorzucamy grzyby. Podlewamy 3-4 łyżkami wody. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę. Dusimy jeszcze kilka minut. Mąkę rozprowadzamy zimną wodą. Wlewamy do grzybów. Całość energicznie mieszamy i króciutko gotujemy. Dekorujemy ziołami, podajemy na gorąco.

  4. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 8,1 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 29 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń