Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurki duszone w śmietanie"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Kurki dokładnie czyścimy i bardzo starannie myjemy. Większe grzyby przecinamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej lub oliwę z masłem, wrzucamy cebulę, szklimy.
Do podsmażonej cebuli dorzucamy grzyby. Podlewamy 3-4 łyżkami wody. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę. Dusimy jeszcze kilka minut. Mąkę rozprowadzamy zimną wodą. Wlewamy do grzybów. Całość energicznie mieszamy i króciutko gotujemy. Dekorujemy ziołami, podajemy na gorąco.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 8,1 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia