Do góry

Przetwory Przepis na:

Kurki marynowane

Kurki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 3224

Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najprzyjemniejszy etap, czyli chodzenie po lesie. Na kurki warto wybrać się do lasów liściastych, tam najczęściej występują. Poza tym na ciemnej ściółce łatwo zauważyć ich żółte kapelusze. Z lasu zabieramy tylko zdrowe osobniki, zostawiamy stare i małe grzyby. Ostrożnie wyrywamy z grzybni, można też wycinać ze podłoża pozostawiając w grzybni nienaruszony korzonek.
    Kurki można też oczywiście kupić na bazarze.

  2. W domu bierzemy się za oczyszczanie znalezionych lub kupionych grzybów. Płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy zanieczyszczenia.

  3. Następnie bierzemy się za przygotowanie marynaty. Do garnka wlewamy ocet, wodę, obieramy, kroimy w plasterki i dodajmy warzywa, dodajemy również przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy żeby wystygło.

  4. Oczyszczone kurki wsypujemy do gorącej wody i gotujemy na dość mocnym ogniu przez pięć minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.

  5. Grzyby przekładamy do słoików. Napełniamy słoik do połowy, wkładamy kilka kawałków warzyw z marynaty, trochę przypraw, uzupełniamy kurkami do końca i zalewamy przestudzoną marynatą. Na koniec zakręcamy słoiki.

  6. Żeby nadać marynacie trwałość pasteryzujemy słoiki co najmniej przez 15 minut. Teraz zostawiamy słoiki na około 3 tygodnie, żeby grzyby przeszły marynatą. Gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń