Do góry

Przetwory Przepis na:

Kurki marynowane w własnym sosie.

Kurki marynowane w własnym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1381 Ocena: 17384

Dodano:

Odsłon: 1126

Kurki zrobione w własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy.

Składniki

  • grzyby kurki 1 kg
  • sól do smaku (czubata duża łyżka)
  • ziele angielskie 8-10 ziaren
  • liść laurowy 4-6 szt.
  • woda 2 litry
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasku.

  2. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka.

  3. Zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut.

  4. Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy z wcześniejszego gotowania, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały.

  5. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.

  6. Słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.

  7. Zawartość słoiczków wykorzystujemy w całości, razem w wywarem kurkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń