Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurki w domowym smalczyku"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 737
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 469
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 336
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 737
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 469
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 336
Składniki
Grzyby dokładnie oczyść, ew. krótko opłucz pod bieżącą wodą. Duże kurki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości.
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć grzyby. Ugotuj je do miękkości (25–30 minut). Następnie kurki odcedź, przełóż na ściereczkę i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
W tym czasie słoninę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pokrojoną słoninę wrzuć na patelnię albo do garnka o grubym dnie. Mieszając, wytop. Dodaj cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. Wtedy dołóż kurki. Smaż dalej, aż skwarki ze słoniny zrobią się złociste oraz chrupiące.
Smalec przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz sporą ilością posiekanego tymianku. Przelej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Tak przygotowany smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.Źródło: Tina