Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurki w sosie śmietanowym"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 104
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 104
Składniki
Kurki czyścimy szczoteczką i myjemy lub wrzucamy do miski, posypujemy obficie solą i zalewamy ciepłą wodą. Po chwili piasek i brud osiądą na dnie, a grzyby wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, płuczemy i osuszamy.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Połowę masła i połowę oliwy roztapiamy w głębokiej patelni, wrzucamy lekko posoloną cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, a po minucie smażenia wlewamy wino. Mieszamy. Gotujemy 2 minuty.
Do sosu dodajemy pozostałe masło i oliwę, wrzucamy grzyby (większe można pokroić). Smażymy na średnim ogniu 5 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką i podajemy np. z białym pieczywem lub z makaronem.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 6,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia