Do góry

Dodatki Przepis na:

Kurki z morelami i cebulka na masle

Kurki z morelami i cebulka na masle

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2937

Dodano:

Odsłon: 195

bardzo smaczne danie. Moze byc jako danie samodzielne, do zjedzenia z kromka chrupiacego chleba z maselkiem lub jako dodatek do mies. Wspaniale!

Składniki

  • kurki 400 g
  • 2 slodkie, dojrzale morele
  • 2 nieduze cebulki
  • troche szyneczki wedzonej
  • maslo
  • Kucharek, pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Morele przekrawamy na pol, wyjmujemy pestki, obieramy ze skorki i kroimy na mniejsze kawalki. Cebule drobniutko kroimy, szyneczke takze, w drobna kostke.
    Kurki pluczemy w misce z goraca woda z sola. wyjmujemy lyzka cedzakowa na talerz i czynnosc powtarzamy. ja plukalam 3 krotnie.
    nastepnie grzybki przekrawamy wzdluz na pol.
    Na patelni roztapiamy sporo masla, najpierw na minutke kladziemy morele, potem dorzucamy kurki, cebulke i szynke.
    Doprawiamy 1 lyzeczka plaska Kucharka (nie za duzo) i pieprzem.
    Smazymy pod przykryciem, czesto mieszajac jakies 15 minut, nastepnie odkrywamy pokrywe i smyzymy do wyparowania sosu.

    Mmmmmmmm.......

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń