Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurpiowska gęś z jabłkami"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 106
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 244
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 88
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3325
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 106
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 244
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 88
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3325
Składniki
150 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 5,80 zł • Przepis dla 10 osób
Gęś zalej zimną wodą i mocz około 3 godzin. Następnie osusz ją, natrzyj solą i pieprzem. Śliwki zalej 3 łyżkami wina i odstaw na 2 godziny.
Jabłka obierz (kilka zostaw), wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj szałwią i miodem. Połącz z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Nadziej gęś i zaszyj. Posmaruj ją masłem i włóż do brytfanki. Polej 3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W trakcie skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.
Na 25 minut przed końcem pieczenia włóż do brytfanki odłożone jabłka. Mogą być całe albo pokrojone na połówki lub ćwiartki. Można je również wydrążyć i napełnić rodzynkami czy orzechami wymieszanymi z miodem.Źródło: Kobieta i życie