Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuskus z ciecierzycą w sosie pietruszkowym ;)

Kuskus z ciecierzycą w sosie pietruszkowym ;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 3544

Czasem bywa tak, że obiady są prawdziwym wyzwaniem! Bo to, tamto już było a co dziś? Jeśli w lodówce i szafce jest przypadkowy zbiór produktów pozornie do siebie niepasujących? Ja wtedy improwizuje i daję słowo, że z takich robionych bez wcześniejszego długiego myślenia wychodzą najlepsze rzeczy! Kuskus – u mnie razowy, dość szybki. Ciecierzyca (o ile namoczona wcześniej lub ze słoika dobrej jakości) też! To taki orientalny pomysł na letnie danie, w którym warzywa można zastąpić aktualnie posiadanymi i lubianymi ????

Składniki

  • 2 garści kaszy kuskus (u mnie razowa)
  • 200 gram ugotowanej ciecierzycy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki miodu + 1 łyżka
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • garść sezamu
  • pół brokułu
  • trzy jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • kapka wody (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy w nasz ulubiony sposób: na miękko lub twardo

  2. Kuskus wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę i wlewamy około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miskę np. talerzem i odstawiamy na około 10 minut.

  3. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut.

  4. Ciecierzycę wsypujemy na patelnię, chwilę prażymy na średnim ogniu. Polewamy 2 łyżkami miodu, chwilę karmelizujemy, miód zabulgocze i wtedy dodajemy wędzoną paprykę i potrząsamy patelnią by papryka oblepiła ziarna ciecierzycy.

  5. Natkę pietruszki (tak, całą), łyżkę miodu, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli wkładamy do blendera i miksujemy bądź blendujemy na gładziutką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia i aby sos był gładki.

  6. Gotowe? To możemy składać.

    Na talerze wykładamy kuskus, na to różyczki brokułu i pokrojone w ósemki jajka oraz w czwórki pomidory.

    Następnie lądują skarmelizowane ciecierzyce oraz sezam. Na samym końcu w różnych miejscach okraszamy nasze danie sosem pietruszkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń