Do góry

Desery Przepis na:

Kutia, którą robi Ciocia Ania

Kutia, którą robi Ciocia Ania

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Kutia, którą robi Ciocia Ania"

Składniki

  • 20 dag pęczaku
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 800 ml wody
  • 10 dag zmielonego maku (ew. gotowa masa)
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag susz. moreli
  • 10 dag susz. śliwek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2/3 szkl. miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę opłucz, zalej 1,5 szkl. wody. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Rodzynki, śliwki i morele zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 min, odsącz (ale wody nie wylewaj). Morele oraz śliwki pokrój. Do kaszy dolej szklankę wody z namaczania owoców, zdejmij ją z ognia i ponownie przykryj.

  2. Po pół godz. dolej do kaszy 1/2 szkl. wody z owoców, a po kolejnych 30 min – 1/3 szkl. owocowej wody i gotuj ok. 15 min (płyn powinien się zredukować, a kasza – zmięknąć). Ostudź. Orzechy pokrój i upraż na suchej patelni lub w piekarniku. W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie . Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń