Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kutia pszeniczna"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 325
Polecam.
Odsłon: 780
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 445
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 325
Polecam.
Odsłon: 780
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 445
Składniki
Pszenicę opłucz na sicie, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie. Pozostaw do ostygnięcia.
Mak przelej na sicie, a następnie przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Po 2 godzinach odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki przebierz, namocz (możesz dodać odrobinę alkoholu), osącz.
Miód podgrzej. Orzechy włoskie i laskowe posiekaj. Wsyp do miodu, przemieszaj. Zdejmij z ognia. Wsyp mak i ziarna pszenicy, wymieszaj, ostudź. Ozdób skórką pomarańczową i kandyzowanymi owocami.
czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety