Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kutia z bakaliami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 32
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Przebrane, umyte ziarenka pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianą łyżką, aż odejdą łuski. Przebierz, oddzielając czyste ziarna.
Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce. Rodzynki namocz, odsącz. Posiekaj figi, daktyle i suszone morele. Miód wymieszaj z suszonymi owocami, orzechami oraz makiem.
Połącz z pszenicą, dopraw odrobiną soku z cytryny. Odstaw. Przed podaniem kutię udekoruj kandyzowanymi wisienkami. Możesz przybrać ją też połówkami orzechów.Źródło: Na żywo