Do góry

Napoje Przepis na:

Kwas truskawkowy, czyli pyszna lemoniada

Kwas truskawkowy, czyli pyszna lemoniada

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2190

Dodano:

Odsłon: 239

Nazwa “kwas” pochodzi prawdopodobnie z rosyjskiego słownika fermentacyjnego. Oznacza naturalnie fermentowany napój na bazie owoców lub ziół. Sławne na cały świat są zwłaszcza ziołowe kwasy Bołotowa, o których na pewno też kiedyś wspomnę. Kwas może być napojem zdrowotnym, czymś w rodzaju fermentowanego wyciągu ziołowego, albo po prostu lemoniadą, jeśli powstaje z owoców. I w przypadku kwasu truskawkowego mam na myśli tę drugą ewentualność. Smaczne to, a przy okazji zdrowe, bo zaopatruje organizm w produkty naturalnej fermentacji, żywe bakterie probiotyczne i zestaw witamin i naturalnych kwasów.

Składniki

  • około 1 kg truskawek (mniej więcej 1/3 słoja o pojemności 4 litrów)
  • pół szklanki płynnego miodu (lepiej) lub cukru (trochę gorzej, ale może być – i tak większość cukru spałaszują bakterie)
  • 1,5 litra wody z filtra albo przegotowanej i wystudzonej – ma być odchlorowana
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyj obrane truskawki – delikatnie opłucz je na sicie, odrzucając niedojrzałe i nadpsute.

  2. W 1,5 litra wody rozpuść płynny miód lub cukier. Ja oczywiście użyłam naszego cudownego, świeżego płynnego miodu prosto z ula.

  3. Truskawki umieść w dużym słoju, większe owoce możesz przekroić na połówki lub ćwiartki.

  4. Truskawki w słoju zalej syropem przygotowanym z wody i miodu lub cukru. Naczynie nie powinno być pełne – najlepiej, by było napełnione tylko w połowie. Słoik zamknij, zakręć nakrętką.

  5. Codziennie mieszaj kwas tak często, jak się da – przynajmniej 2-3 razy dziennie. Mieszaj energicznie blisko ścianek naczynia, starając się stworzyć wir w środku. W ten sposób napowietrzysz płyn i równomiernie rozprowadzisz dzikie drożdże oraz sprawisz, że unoszące się na powierzchni owoce znajdą się bliżej dna. Bez mieszania owoce mogą spleśnieć, a nawet jeśli nie, to fermentacja będzie przebiegać o wiele wolniej.

  6. Obserwuj swój ferment – dość szybko zauważysz w nim pęcherzyki powietrza. Mieszaj dalej, a musowanie stanie się jeszcze bardziej intensywne. Na tym etapie owoce prawdopodobnie się skurczą, płyn zmieni barwę i nabierze mocnego owocowego smaku i zapachu.

  7. Gdy uznasz, że truskawkowa lemoniada odpowiada Ci smakiem – odcedź płyn od owoców. U mnie trwało to niecałe 3 dni, ale to zależy głównie od temperatury i może też od innych czynników.

  8. Płyn warto schłodzić przed spożyciem, a moja kilkuletnia praktyka z fermentami podpowiada, że bezpieczniej jest wlać lemoniadę/kwas truskawkowy do plastikowej butelki po wodzie mineralnej i schować do lodówki. No wiem, plastik itd. Ale sprzątałam już tyle szczątków po butelkach szklanych rozsadzonych przez naturalne fermenty, że jednak doradzam butelki plastikowe.

  9. Odcedzone truskawki możesz po prostu zjeść albo dodać do porannego koktajlu czy smoothie. Również są dobrym źródłem probiotyków, nie warto ich wyrzucać!

  10. Na bazie dzisiejszej receptury na kwas truskawkowy możesz przygotować inne podobne napoje z wielu owoców jagodowych (porzeczki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, morwa) oraz z czereśni, wiśni, pewnie także śliwek, moreli i brzoskwiń. Warto opisaną procedurę sprawdzić również dla innych dostępnych owoców – dlaczego miałoby się nie udać? Próbuj do woli, a jak nie wyjdzie – najwyżej zrobisz ocet.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń