Do góry

Dania główne Przepis na:

Kwaśna tarta

Kwaśna tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4182

Dodano:

Odsłon: 2433

Wytrawna tarta z kapusty kiszonej i boczku

Składniki

  • Mąka pszenna 250 gram
  • Margaryna 120 gram
  • Jajka 3 szt.
  • Kapusta kiszona 600 gram
  • Boczek wędzony 150 gram
  • Śmietana kwaśna 330 gram
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Gałka muszkatołowa
  • Tymianek 1,5 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy do tego margarynę, 1 jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.

  2. Cebulę siekamy w drobną kostką, a boczek kroimy na małe kawałki. Wrzucamy wszystko na patelnię i podsmażamy. Dokładamy do tego kapustę kiszoną, doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem, mieszamy, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Blachę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do rozmiaru blachy i wyścielamy nim blachę (spód i brzegi). Nakłuwamy je gęsto widelcem.

  4. W misce mieszamy śmietanę z 2 jajkami, doprawiamy to solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na przygotowanym wcześniej cieście rozkładamy kapustę. Całość zalewamy masą śmietanową-jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń