Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica

Kwaśnica

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 160

Dodano: 13.10.2017

Odsłon: 426

Pierwszy raz w domu przygotowałam kwaśnicę, zupę dla mnie idealną, treściwą, sycącą i przede wszystkim smaczną! Z wielką chęcią ugotuję ją jeszcze nie raz! Muszę tylko znaleźć dobrą kiszoną kapustę...

Składniki

  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 1/2 kg wędzonych kości
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • ok. 10 suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 l wody
  • liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • kminek
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paski, wodę zachowujemy.
    Kości wędzone przekładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalewamy wodą i zagotowujemy.

  2. Boczek kroimy w plasterki.
    Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (koniecznie go zachowując!) i kroimy na mniejsze kawałki.
    Do zagotowanych kości dodajemy boczek, grzyby, wodę z grzybów, kapustę, sok z kapusty i marchewkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz pół łyżeczki kminku. Gotujemy ok. 30 minut.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

  3. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy gorącą!
    Smacznego! Hej! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń