Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica

Kwaśnica

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4319

Dodano:

Odsłon: 59417

góralska kwaśnica ,bardzo syta

Składniki

  • kiszona kapusta, 1,4 kilograma
  • kości wędzone, ok.50 dag.
  • żeberka z dużą ilością mięsa, 80 dag.
  • kiełbasa zwyczajna, 2 laski
  • cebula, 1 sztuka
  • ziemniaki, kiologram
  • mąka, 2 łyżki
  • ziele angielskie ,liść laurowy, do smaku
  • pieprz,kucharek, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę drobno pokroić włożyć do dużego gara i zalać wodą,dodać kości i żeberka oraz ziele angielskie z liściem laurowym i gotować aż zmiękną żeberka.Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki i ugotować. Cebule pokroić i usmażyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą,gdy kiełbasa będzie już dobrze zrumieniona to dodać 2 łyżki mąki i wymieszać 2 minutki razem podsmażyć.Miękkie żeberka wyciagnąć i obrać mięso drobno je pokroić i wrzucić do kapusty to samo z kościmi,dodać ugotowane ziemniaki, podsmażoną kiełbaskę wszystko to przyprawić i pogotować razem na małym ogniu przez 5 minut.Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 05 marca 2012 Kwaśnicę nauczyłam się robić od gospodyni w Zakopanem, była co prawda bez kiełbaski, ale przepis prawie ten sam. Kierowca busa, który nas wiózł z Zakopanego do spływu Dunajcem twierdził, że kwaśnica to nie to samo co kapuśniak.
A ja sama nie wiem-jak go zwał, tak go zwał, ale jest to wyśmienite nie tylko po zakrapianej nocy, ale również na zimne dni.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 23 marca 2010 uwielbiam :) niestety nie gotuję, bo mój mąż nie lubi :(

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 marca 2010 Wspaniale wygląda i zapewne tak smakuje.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 22 marca 2010 kwaśnica to jest bardzo smaczna zupa, jest też lekarstwem po zakrapianej nocy

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń