Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 451 Ocena: 8989

Dodano:

Odsłon: 986

Na ostro!

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku 4 litrowym zagotowałam 1,5 litra wody, gdy woda prawie się zagotuje włożyłam kiełbasę i parzyłam ją 15 minut w 85% stopniach.
    Kiełbasę wyjęłam.

    Wywar gotowy!

    Można też ugotować kwaśnicę na zwykłej wędzonej kiełbasie, trzeba ją zrumienić i dodać w połowie czasu gotowania się ziemniaków.

    Do wywaru dodałam pokrojone grubo ziemniaki, starte warzywa, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ziele, liść, grzybka, czosnek, kminek i chili.

    W osobnym, mniejszym garnku obgotowałam kapustę kiszoną- miałam swoją. Podgotowałam ją do miękkości- wystarczyło 15 minut, sklepowa będzie twardsza.

  2. Gdy ziemniaki były miękkie odcedziłam kapustę i dodałam ją do zupy,
    Jeśli zupa jest mało kwaskowa, można dodać wody z kapusty.

    Potem trochę soli do smaku- uwaga po dodaniu soli, zupa wydaje się kwaśniejsza.

    Jeśli ciągle jest niewyrazista można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, a jeśli w sam raz to odrobinę słodkiej papryki w proszku dla koloru.
    Pod sam koniec jeszcze roztarłam majeranek w dłoniach.

    Do zupy dodałam jeszcze pokrojoną kiełbasę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń