Do góry

Zupy Przepis na:

kwaśnica na wędzonych żeberkach

Przepis dnia 2010-11-19
kwaśnica na wędzonych żeberkach

Autor: Renata23

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 64

Dodano: 18.11.2010

Odsłon: 17816

doskonałe danie na zimowe wieczory

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żeberka pokroić na kawałki,włożyć do garnka,dodać lekko przesiekaną kapustę,pokrojone w kostkę jarzyny,liście laurowe,ziele,zalać 3lwody,gotować na wolnym ogniu do miękkości

  2. gdy żeberka będą odchodzić od kości,w osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki

  3. na patelni zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę,rozprowadzić odrobiną przestudzonej wody spod ziemniaków,wlać do garnka z żeberkami,zagotować,doprawić do smaku,podawać z odcedzonymi ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tequila61 04 grudnia 2010 ,,,,to nie jest KWAŚNICA!!!! Czytając Wasze komentarze odnoszę wrażenie że garnek wszystko przyjmie Naturalną rzeczą jest że wszyscy wszystko kulinarnie "modyfikują" ale proszę Was nie profanujcie nazw regionalnych potraw!!!! w/w przepis to nic innego tylko "bogaty kapuśniak"-z KWAŚNICĄ ma tylko wspólny składnik-kapustę,ziemniaki,żeberka,sól pieprz. "KUCHCIK2" Twoja Gazdzina nie podała Ci przepisu na KWAŚNICE tylko na "ceperowski kapuŚniak".Przepis na prawdziwą KWAŚNICĘ -przytoczyłem na "mojej stronie".pozdro

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tequila61 04 grudnia 2010 ...do "kuchcik"-nie wiem co to za gażdzina była ale na pewno nie podała przepisu kwaśnicy.Przepis "Renata23"-to wypisz wymaluj kapuśniak bez zasmażki. Na Podhalu dawniej gotowało sie kwaśnicę ....bo była syta i tania.Ten prosty posiłek nie wymaga "zachodu" i warzyw ani kielbas o przyprawach nie wspomne.Zapraszam -zapoznajcie sie z moim tradycyjnym przepisem

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Renata23 22 listopada 2010 cieszę się że zupka smakowała spróbuję dodać jeszcze smażony boczek i kiełbasę

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JOJO 19 listopada 2010 Ugotwalam-PYCHA. Ja gdzies tam w internecie znalazlam jeszcze przepisy ze smazona kielbasa i boczkiem, wiec dodalam, nawet mojemu synowi-niejadkowi smakowalo! Dziekuje za przepis!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Renata23 19 listopada 2010 Kapuśniak według górali gotuje się ze świeżej kapusty,wiem coś o tym bo mój mąż jest góralem.Przepis dostałam od teściowej i króluje on na stole po każdej imprezie

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 19 listopada 2010 Dokładnie taki sam przepis mi podała (oraz nam ugotowała) gaździna z Zakopanego. Jest dość nieskomplikowana, choć górale zastrzegają się, że to coś innego niż kapuśniak. Zgadzam się z komentarzem, że jest doskonała na kaca.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Renata23 19 listopada 2010 dziękuję za komentarz,ja również często podaję tę zupkę na tzw."kaca".Doskonale sprawdziła się jako "ratunek"po sylwestrowych szaleństwach

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 19 listopada 2010 my nazywamy tę pyszną zupkę "kacówką" - jest rewelacyjna ... nie tylko na tę dolegliwość :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń