Do góry

Przekąski Przepis na:

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 6586

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 1072

Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.

Składniki

  • około 10-12 kwiatów cukinii
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ze środka kwiatów cukinii usuwamy pręcik oraz obcinamy łodyżki. Kwiaty delikatnie płuczemy pod pierząca wodą, aby oczyścić je z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszamy na ręczniku papierowym.

  2. Wodę mieszamy z jajkiem, mąka i solą, najlepiej mikserem.

  3. Do gotowego ciasta wkładamy kwiaty cukinii i maczamy je w cieście.

  4. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kwiaty cukinii.

  5. Smażymy z obu stron na niezbyt silnym ogniu na lekko złoty kolor.

  6. Podajemy na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń