Do góry

Desery Przepis na:

Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego

Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1531

Dodano: 18.02.2017

Odsłon: 718

To, że zapiekane jabłka są pyszne – wiadomo. Ale możemy zaskoczyć naszych gości lub domowników i podać je w cieście francuskim w formie kwiatu. Do środka dodajemy też trochę dżemu, dzięki czemu są słodkie.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Jabłko - 2 szt. (duże)
  • Dżem brzoskwiniowy - morelowy lub inny ulubiony - 4 łyżki
  • Cynamon - do oprószenia jabłek
  • Sok z cytryny - z 1/2 szt.
  • Cukier - 2 łyżki
  • Woda - 2 szkl.
  • Cukier puder - do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte jabłka przekrawamy na pół (ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny, wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy przez 2 minuty. Dzięki temu będą elastyczne i nie popękają przy zwijaniu. Odsączamy na durszlaku.

  2. Ciasto francuskie kładziemy na podsypanym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na 6 pasków, z których każdy będzie podstawą do naszego kwiata. Paski ciasta smarujemy dżemem (pozostawiając 1 cm od dołu nieposmarowany), a następnie układamy plasterki jabłek w ten sposób, by zachodziły na siebie i lekko wystawały poza pasek ciasta. Posypujemy cynamonem. Dół ciasta (bez dżemu) nakładamy na jabłka i wszystko rolujemy tworząc kwiat. Zwijamy dość luźno, by ciasto mogło wyrosnąć i przepiec się w środku. Nasze kwiaty układamy w formie muffinkowej lekko wysmarowanej olejem (silikonowej nie trzeba) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 35 -40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń