Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi puch

Łabędzi puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 12037

PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTO

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 30 dkg.masła
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Posypka
  • 1 łyżką masła
  • 10 dkg.wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg)

  2. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone, zmiksować na jednolitą masę blenderem.
    Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.

  3. Posypka:
    Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 15 stycznia 2014 wygląda jak puch, smakuje jak puch, jest bardzo delikatne w smaku :) ale pyszne, byłam zachwycona samym budyniem z bułek, musiałam się powstrzymywać żeby go nie podjadać. Ale w całości ciasto jak dla mnie trochę za mało wyraziste, nie wiem może powinnam dać więcej dżemu, ale ogólnie przepis jest w porządku i mogę polecić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń