Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi puch

Łabędzi puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 14185

Pyszne, podzielne ciacho, składające się z kilku, odpowiednio przełożonych ze sobą warst biszkoptu, kokosowego kremu i dżemu, a na wierzchu pokryte pierzynką z podprażonych na patelni wiórków kokosowych.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 2 bułki np. kajzerki
  • 750ml. mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie - 16g.)
  • 200 g. margaryny do wypieków
  • POSYPKA:
  • 1 łyżka margaryny
  • 100g. wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • DODATKOWO:
  • Słoik dżemu 450g. z czarnej porzeczki lub malinowego
  • DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
  • Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata, lub 3/4 szk. przegotowanej wody z dodatkiem 3 łyżek likieru kokosowego.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.

    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli, na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka, z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.

    Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

    Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy.
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

  2. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]
    Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).

  4. KREM:

    Bułki namaczamy w szklance mleka.
    Gdy już dobrze namokną, rozdrabniamy dokładnie widelcem i dodajemy wiórki kokosowe.
    Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka, dodajemy masę kokosowo-bułkową. Gotujemy na małym ogniu, ok 3 min., cały czas mieszając.
    Ugotowana masę odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Margarynę kroimy na kilka mniejszych kawałków.
    Mieszamy masę mikserem, dodając po jednym kawałku margaryny.

  6. PRZEKŁADANIE CIASTA:

    Biszkopt kroimy na dwie równe części.
    Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy.
    (Im ładniej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie prezentuje się ciasto!)

  7. Jeden z biszkoptowych blatów układamy na dnie blachy.
    Biszkopt nasączamy, wykładamy na niego cały dżem, który równomiernie rozprowadzamy.

  8. Na warstwę dżemu, wykładamy połowę kremu.

  9. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
    Ewentualne luki między biszkoptem a blachą, wyrównujemy, wypełniając je ścinkami biszkoptu.
    Biszkopt nasączamy.

  10. Na biszkopcie rozprowadzamy pozostałą część kremu.

  11. Przygotowujemy posypkę:
    W garnuszku lub na patelni, rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej wiórki i cukier. Podsmażamy, aż nabierze złotego koloru.

  12. Posypkę wyładamy równomiernie na górę ciasta.

    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz.

    Przechowujemy w lodówce.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń