Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi Puch

Łabędzi Puch

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1075

Dodano: 21.04.2018

Odsłon: 7168

Łabędzi Puch- puszysty biszkopt, frużelina malinowa, krem na bazie kajzerek, z wiórkami kokosowymi. Hit każdej uroczystości, wyśmienity na zbliżający się sezon komunijny.

Składniki

  • Biszkopt (forma 20 x 30 cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła
  • Posypka: łyżka masła 100 g wiórków 3 łyżki cukru
  • Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny
  • Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty

  2. Masa kajzerkowa ;)

    Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy Gęstą masę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę bułkowo-kokosową (powinna być w temperaturze pokojowej). Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.

  3. Posypka:

    Masło roztopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić.

    Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń