Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi Puch.

Łabędzi Puch.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 1643

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 7114

Ciasto Pięknie się prezentuje,jest Proste i Tanie,zaintrygowała mnie Masa Bułkowo-Kokosowa,więc postanowiłam przetestować przepis,który pochodzi ze strony Przepisy Joli.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Bułkowo-Kokosowa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szkl.mleka
  • pół szkl.cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej
  • Posypka:
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • pół szkl.cukru
  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z jagód lub czarnej porzeczki
  • pół szkl.wody
  • 3 łyżki likieru kokosowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,odkładamy mikser,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy wierzch,wstawiamy do piekarnika,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do tzw."suchego patyczka".
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem,ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.

  2. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 2 blaty.
    Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i zalać 2 szkl.mleka,odstawić na chwilę,żeby dobrze namiękły,

  3. następnie rozdrobnić je widelcem na papkę,wsypać wiórki,wymieszać.

  4. Pozostałe mleko zagotować z cukrami,dodać masę bułkowo-kokosową,

  5. gotować na małym ogniu cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
    Masę wystudzić do temp.pokojowej.
    Miękkie masło

  6. ubić na puch,dodawać łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową aż do wykończenia,powstanie gładka masa.
    Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem,posmarować dżemem

  7. i wyłożyć 2/3 masy,przykryć drugim blatem biszkoptu,nasączyć górę,rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami

  8. (wiórki,masło i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia,cały czas mieszając).

  9. Ciasto włożyć do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń