Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi puszek

Łabędzi puszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 16682

ciasto dla miłośników kokosów i nietylko.

Składniki

  • Jaja, 7
  • cukier do ciasta, 1,5 szkl
  • mąka, 1,5szkl
  • kisiel cytrynowy, 1 op
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • bułka kajzerka, 2
  • mleko, 2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 op
  • cukier do kremu, 1/2 szkl
  • margaryna do kremu, 1 kostka
  • masło, 1/2 kostki
  • wiórki kokosowe do kremu, 1 paczka
  • masło do kruszonki, 1 łyżka
  • wiórki kokosowe do kruszonki, 1 paczka
  • cukier do kruszonki, 1/2 szkl
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z jaj, cukru, mąki, kisielu, proszku do pieczenia i 6 łyżek wody zrobić ciasto biszkoptowe. Piec ok 45 minut w 180 st. C.

  2. Krem:Bułki namoczyć w mleku, odciśnij. 1 szkl mleka zagotuj z wiórkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj 5 minut, ostudź. Utrzyj w misce namoczone bułki, masło i margarynę, dodaj zimne mleko z wiórkami.

  3. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść, pokruszyć i uprażyć.

  4. Biszkopt przekrój. Na jedną część wyłóż 2/3 masy, przykryj drugą częścią, wyłóż resztę masy. Wierzch posyp kruszonką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń