Do góry

Desery Przepis na:

Łaciata rolada z kremem malinowym

Łaciata rolada z kremem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 151

Słodkie maliny i gorzka czekolada,czego więcej można chcieć.

Składniki

  • 4 duże jajka,50gr. mąki ziemniaczanej,75gr. mąki pszennej,200gr.cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,350gr.kremowego twarożku,400 gr. kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,6 łyżeczek żelatyny,400gr.malin,
  • 2łyżki kakao,pół tabliczki gorzkiej czekolady.
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić z 3 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo dodawać 100gr.cukru i żółtka.Mąki wymieszać z proszkiem ,dodać do masy .Delikatnie połączyć.Ciasto podzielić na pół,do jednej połowy dodać kakao.Dużą blachę wyłożyć pergaminem,wylać białe ciasto a na nie ciemne .Delikatnie przemieszać warstwy widelcem by powstał "marmurek".Piec ok. 25 minut w temp.180 stopni.Upieczony biszkopt wyłożyć na posypany cukrem ręcznik kuchenny,zdjąć pergamin a biszkopt zrolować razem z ręcznikiem.

  2. 250gr.malin zmiksować i przetrzeć przez sitko.Mus utrzeć z twarożkiem,100gr cukru,cukrem waniliowym.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku,śmietanę ubić.Dodać trochę kremu do żelatyny,wymieszać i połączyć z pozostałym kremem.Dodać bitą śmietanę i 100. całych malin.Gdy krem zacznie tężeć rozsmarować go na przygotowanym biszkopcie.Zrolować i odstawić do stężenia.

  3. Pozostałą śmietanę ubić,czekoladę zetrzeć na tarce.Roladę udekorować śmietamą,wiórkami czekplady i pozostałymi malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 lipca Maliny i czekolada...to musi być pyszne :)))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń