Desery Przepis na:
Łaciate ciasto


Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1613
Dodano: 12.11.2017
Odsłon: 16799
Składniki
- Ciasto jasne:
- białka 6 szt
- Cukier 1,5 szkl
- Mąka ziemniaczana 1 szkl
- Olej roślinny 1.3 szkl
- ocet 1 łyżka
- Ciasto ciemne:
- żółtko jaja kurzego 6 szt
- Jajo kurze 2 szt
- Cukier 6 łyżek
- Olej roślinny 1/3 szkl
- Kakao 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Wkładka kokosowo- makowa:
- białko jaja kurzego 6 szt
- Wiórki kokosowe 3/4 szkl
- Mak 3/4
- Cukier 1 szkl
- Masa:
- żółtko jaja kurzego 3 szt
- Cukier puder 10 dag
- Kakao 1 łyżka
- mleko 0,33 szkl
- mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
- Masło
- Spirytus do smaku
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
-
Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut w formie 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.
-
Masa: Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy. Ucieramy z masłem i spirytusem.
-
Wkładka kokosowo- makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
Przełożenie ciasta: Ciasto- połowa masy- wkładka- reszta masy- ciasto
Komentarze do przepisu (0)