Do góry

Desery Przepis na:

Łaciate kremówki

Łaciate kremówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Łaciate kremówki"

Składniki

  • 4 jajka
  • 15 ły żek cukru
  • kakao
  • 150 ml oleju
  • 1 i 3/4 l mleka
  • 12 dag mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • sól
  • 4 op. budyniu waniliowego
  • 33 dag masła
  • 100 ml likieru jajecznego
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 12 porcji, czas ok. 60 min; sztuka – 610 kcal, cena 2,30 zł.

  2. Krok pierwszy . Żółtka ubij na puszystą masę z 3 łyżkami cukru. Dalej ubijając, dodawaj olej, 150 ml zimnego mleka oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i 2-3 łyżkami naturalnego kakao.

  3. Krok drugi. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz 3 łyżkami cukru. Pianę wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta. Całość przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz ok. 40 minut w temp. 170 st.

  4. Krok trzeci . Ciasto wystudź. Za pomocą rurki cukier niczej zrób w nim otwo ry. Przygotuj budyń z 2 op. proszku, 800 ml mleka i 3 łyżek cukru. Ciepłą masę utrzyj z 20 dag masła i likierem. Wylej na ciasto, ostudź.

  5. Krok czwarty. Ugotuj budyń z 2 op. proszku, 6 łyżek cukru, 800 ml mleka i 4 łyżek kakao. Dodaj pozostałe masło, utrzyj na krem, przestudź. Ciemny krem wylej na jasną masę. Dekoruj ciasto wiórkami i czekoladą.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń