Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łaciaty placek czekoladowy"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz 100 ml mleka. Zagotuj resztę mleka. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej przez minutę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej i odstaw do wystudzenia.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Utrzyj 50 dag masła z 40 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, domieszaj kolejno jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsyp do ucieranej masy.
Ciasto równomiernie rozsmaruj na spodzie blachy. Łyżką zrób wgłębienia. Do dołeczków włóż po porcji budyniu (w sumie połowę) i kawałeczki pozostałego masła. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 40 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pozostały budyń utrzyj z kwaśną śmietana i cukrem pudrem. Krem rozsmaruj na wierzchu ciasta. Piecz je jeszcze 10 minut w temp. 175 st. Gotowy placek wystudź, pokrój na kwadratowe porcje, podawaj np. z konfiturą z owoców leśnych.
ok. 75 minut. 1 porcja ok. 370 kcal.Źródło: Tina