Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łaciaty sernik"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, zimnego masła, połowy szklanki cukru, kwaśnej śmietany, 2 żółtek oraz łyżeczki proszku do pieczenia. Formę wyłóż pergaminem, wylep przygotowanym ciastem.
Pozostałe żółtka zmiksuj z resztą cukru. Dalej miksując, stopniowo dodawaj zmielony biały ser, budyń w proszku (np. waniliowy), mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wszystkie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ostrożnie wmieszaj do masy serowej. Osobno ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Również dodaj do masy na sernik, przemieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Powstałą masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Na spód z ciasta wylewaj na zmianę jasną i ciemną masę serową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz sernik 80-90 minut.
Polewę rozpuść wg przepisu. Udekoruj ostudzony sernik.
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 340 kcal cena 1,90 zł.
Zamiast polewy lub lukru do ciasta warto wykorzystać naturalny płynny miód. Posmaruj nim ciasto, gdy lekko przestygnie. Dodatkowo, w miodzie możesz zatopić orzechy, płatki migdałów lub rodzynki.Źródło: Świat kobiety