Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli węgierski placek drożdżowo-ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
Składniki
Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 150 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć. Ze 100 ml ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia. Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.
Kabanosy kroję w słupki i smażę, przyprawiając chili. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ciasto dzielę na 7 części i rozwałkowuję na grubość około 1-2 cm. Gotowe placki układam pod ścierką, przekładając je papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzewam olej. Delikatnie układam placki i smażę z każdej strony do zezłocenia. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu. Z kwaśną, posoloną śmietaną. Kabanosami. I serem.