Do góry

Dania główne Przepis na:

langosz

langosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2533

Dodano:

Odsłon: 42436

czyli węgierski placek drożdżowo-ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki
  • 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka /około/
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • DODATKOWO kwaśna śmietana
  • kabanosy
  • ser żółty
  • papryka chili mielona
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 150 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć.

    Ze 100 ml ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia.

    Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk.
    Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.

  2. Kabanosy kroję w słupki i smażę, przyprawiając chili.
    Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach.

    Ciasto dzielę na 7 części i rozwałkowuję na grubość około 1-2 cm. Gotowe placki układam pod ścierką, przekładając je papierem do pieczenia.

    Na patelni rozgrzewam olej.
    Delikatnie układam placki i smażę z każdej strony do zezłocenia.
    Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowym ręczniku.

    Podaję od razu.
    Z kwaśną, posoloną śmietaną. Kabanosami. I serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń