Do góry

Dania główne Przepis na:

Langosz

Langosz

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2632

Dodano: 27.09.2016

Odsłon: 47513

Węgierski placek. Bardzo smaczny i syty. Mnie najbardziej smakuje z sosem śmietanowo- czosnkowym i serem żółtym. Można go przyrządzać z dowolnymi sosami i gulaszami.

Składniki

  • zaczyn;
  • 3 dkg drożdży, 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka, 4 łyżki maki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 3 dkg drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/3 szklanki letniego mleka
    4 łyżki maki
    Z podanych składników robimy zaczyn. Czyli mieszamy je ze sobą i przykrywamy ściereczką na 15 minut.

  2. Po 15-tu minutach do zaczynu dodajemy 3 średnie ziemniaki(ugotowane, zimne, przeciśnięte przez praskę)
    Około 500 g przesianej mąki
    2 łyżki oleju
    łyżeczkę soli
    1 szklankę letniego mleka.
    Wyrobić ciasto. Gdy będzie za gęste można dolać jeszcze troszkę mleka.

    Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po godzinie formować placki. Należy smażyć na głębokim oleju z obu stron. Nie trzeba długo smażyć.
    Bardzo łatwo dopiekają się nawet w środku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń