Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne

Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 214

Według mnie to najlepszy przepis na lasagne

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu, oregano i tymianku
  • 1 szklanka wywaru mięsnego wywaru
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 250 g makaronu do lasange
  • 3 łyżki masła
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rondel natrzyj ząbkiem czosnku. Cebulę obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Dodaj mielone mięso i lekko je przyrumień. Dołóż przecier pomidorowy i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, oregano i tymiankiem. Wlej wywar mięsny i duś przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko i parmezan.

  2. W natłuszczonej formie do zapiekanek rozłóż warstwę lasagne (makaron), a na niej rozmieść sos mięsny. Układaj naprzemiennie płaty makaronu i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos, pokrywający równomiernie całe lasagne. Wierzch zapiekanki posyp wiórkami masła i serem. Danie umieść w piekarniku na ok. 35 min w 200 s.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: lasange

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń