Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Lasagne bolognese"

Składniki

  • 400 g płatów makaronu lasagne
  • 250 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów
  • 450 g tartego żółtego sera do zapiekania
  • po 2 łyżki masła, mąki i oliwy
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz biały, czosnek mielony, gałka muszkatołowa, suszona bazylia i oregano do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany rozkładamy tak, by płaty się nie skleiły. Przygotowane grzyby i cebulę siekamy. 2. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy grzyby, mięso, sól i pieprz, obrane ze skórki, rozgniecione pomidory i suszone zioła. Dusimy 30 minut na małym ogniu. 3. Z dwóch łyżek masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy mlekiem, podgrzewamy. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go gałką muszkatołową, białym pieprzem, czosnkiem i solą. 4. Do żaroodpornego naczynia dajemy warstwami płaty lasagne, potem sos beszamelowy, sos mięsny z grzybami i tarty ser. Wierzch posypujemy serem, zapiekamy pod przykryciem 30 minut w 180oC.

  2. Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń