Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne klasyczna

Lasagne klasyczna

Autor: megi6543

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 60

Dodano: 02.05.2012

Odsłon: 12076

Bardzo Dobre dla calej rodziny na obiad i nie tylko :)

Składniki

  • Ok. 9 surowych płatów lasagne (lub inna ilość – zależy od wielkości naczynia)
  • 100g parmezanu lub dziugasa
  • Kawałeczek masła
  • -
  • Warstwa mięsna (sos bolognese):
  • 300g mielonej wołowiny (ewentualnie mięso mieszane, ale lepsza jest sama wołowina)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 80g wędzonego boczku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów + ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżeczka oregano + opcjonalnie inne zioła (np. bazylia lub rozmaryn)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • --
  • Beszamel:
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 600ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, seler i boczek w cienkie paski, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać marchewkę, seler, czosnek i boczek i smażyć wszystko zacznie się rumienić. Dodać mięso i na dużym ogniu smażyć, mieszając tak, aby mięso rozdzielić w malutkie grudki. Gdy mięso zacznie się rumienić zalać je winem i odczekać 2 minuty, aż większość odparuje. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła. Doprawić do smaku. Dusić ok. 30-40 minut na wolnym ogniu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.

    W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) Dolać mleka i energicznie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki – idealna do tego celu jest trzepaczka. Zagotować bardzo często mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

    Prostokątne naczynie do zapiekania wysmarować masłem ułożyć na dnie płaty lasagne. Polać porcją beszamelu, rozprowadzić dokładnie. Nałożyć porcję sosu bolognese i przykryć kolejną warstwą makaronu, docisnąć. Powtórzyć warstwy zużywając resztę składników, kończąc na beszamelu. Parmezan zetrzeć na tarce i posypać dokładnie wierzch. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st C.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń