Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lasagne z brokułami i szynką"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 199
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7988
Składniki
Brokuły gotuję w osolonej wodzie, odsączam, dzielę na różyczki. Następnie mieszam z ricottą i 3 łyżkami startej goudy. Doprawiam do smaku.
Cebulę obieram, szklę na oleju, dodaję czosnek starty na tarce, pomidory i posiekane liście bazylii. Doprawiam i gotuję około 5 min.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzam cienką warstwę sosu, na nim układam płaty lasagne, przykrywam masą brokułową, pokrywam ją porcją sosu i znów przykrywam płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy.
Przykrywam makaronem, wierzch smaruję sosem i posypuję serem. Lasagne piekę w temp. 220oC 30-40 min.
60 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Elżbieta Połowniak ze Stalowej WoliŹródło: Kobieta i życie