Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z brokułami i szynką

Lasagne z brokułami i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Lasagne z brokułami i szynką"

Składniki

  • 15 dag serka ricotta
  • średni brokuł
  • 1/2 szklanki startego sera
  • np. gouda
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz opak. makaronu lasagne
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuły gotuję w osolonej wodzie, odsączam, dzielę na różyczki. Następnie mieszam z ricottą i 3 łyżkami startej goudy. Doprawiam do smaku.

  2. Cebulę obieram, szklę na oleju, dodaję czosnek starty na tarce, pomidory i posiekane liście bazylii. Doprawiam i gotuję około 5 min.

  3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzam cienką warstwę sosu, na nim układam płaty lasagne, przykrywam masą brokułową, pokrywam ją porcją sosu i znów przykrywam płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. 

  4. Przykrywam makaronem, wierzch smaruję sosem i posypuję serem. Lasagne piekę w temp. 220oC 30-40 min.

  5. 60 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji

  6. Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń