Do góry

Dania główne Przepis na:

lasagne z masa serowa

lasagne z masa serowa

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 474

Dodano: 13.08.2011

Odsłon: 44755

przy lasagne trzeba sie napracowac,ale koncowy efekt jest wyjatkowy

Składniki

  • 40dag mieszanego miesa mielonego
  • 2 cebule pokrojone w drobna kostke
  • 3 zabki czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 2 puszki pomidorow krojonych w kostke
  • 1 szklanka rosolu
  • 3 Lyzki koncentratu pomidorowego
  • 3 lyzki zielonej pietruszki,oregano,cukier,sol i pieprz do smaku
  • oliwa do smazenia
  • sos serowy;1/2kg sera ricotta,1/2kg tartej mozarelli (typu do pizzy),1/2 szklanki tartego parmesanu, 2 jajka,2 lyzki bazyli,pie
  • 1/2 szklanki tartego parmesanu do posypania
  • 25 dag tartej mozarelli do posypania
  • 1 opakowanie platow do lasagne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso podsmazyc na oliwie,dodac czosnek,cebule i papryke,smazyc jeszcze chwile.Calosc zalewamy pomidorami z puszki ,przecierem wymieszanym z rosolem.Dodajemy oregano,zielona pietruszke,cukier,sol i pieprz.Dusimy okolo godziny.

  2. Wszystkie skladniki sosu serowego dokladnie wymieszac.Lasagne ugotowac stosujac znajdujacy sie na opakowaniu przepis.

  3. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwa, nastepnie odrobina sosu pomidorowego.Ukladamy pierwsza warstwe lasagne, a na niej sos pomidorowy,sos serowy, ktory posypujemy parmesanem.Czynnosci powtarzamy az do wyczerpania sosow.Sos serowy powinien byc na wierzchu.Lasagne odstawiamy na godzine i dopiero po tym czasie wkladamy do piekarnika na 30 min.(180).Wyjmujemy i posypujemy gruba warstwa tartej mozarelli, pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 18 stycznia 2012 Wysokokaloryczna jest ta lasania niestety. Szkoda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 18 stycznia 2012 Ale pysznie wygląda. Dodaję do ulubionych i do wypróbowania:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 08 września 2011 jakie apetyczne .... burczy mi w brzuchu od tych piękności :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 17 sierpnia 2011 Wiele przepisow proponuje odgotowac lasagne i zgadzam sie z tym.Kiedys sama stosowalam platy surowe, z odgotowanymi mam pewnosc,ze nie beda twarde i sama lasagne nie jest tak pofaldowana jak z surowymi,moj sos jest gesty i na dnie nie zgromadzi sie niepotrzebna woda z sosu(czesto tak bywa), wybor nalezy do was.Bazylia,ktora dodalam do sosu serowego daje bardzo intensywny smak,wiec do pomidorowego dodalam tylko pietruszke i oregano.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 16 sierpnia 2011 Zamiast pietruszki lepsza byłaby świeża bazylia. Włoszka uczyła mnie, że płaty lasagnii używa się surowe, a sos odpowiednio ''wodnisty'', żeby płaty upiekły się razem z mięsem i sosem (Włosi stosują do tego bechamel). Ale nie wątpię, że Twoja wersja jest równie smaczna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń