Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z pieczarkami i kurczakiem

Dania główne

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 711

Dodano: 09.03.2010

Odsłon: 18002

Odmienna wersja lasagne, tym razem nie z mięsem mielonym, a kurczakiem i pieczarkami. Polecam :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju, posolić lub posypać wegetą. Wyłożyć na talerz a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojonego w kostkę fileta, doprawić solą lub wegetą

  2. Koncentrat pomidorowy wymieszać w garnku z mąką, delikatnie podgrzać, wlewać stopniowo bulion i mleko i energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej bulionu

  3. Kapustę włoską wykroić z głębia, sparzyć w osolonej wodzie, tak by nie była twarda.

  4. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (ja używam takiego o wym 25x17 i potrzebuję ok. 9-10 płatów makaronu), na dno wylać trochę sosu, ułożyć warstwę makaronu, zalać go dokładnie sosem. Wyłożyć połowę pieczarek, kurczaka i kapusty, kolejną warstwę makaronu, sosu i pozostałe składniki (odrobinę kurczaka i pieczarek mozna odłożyć i wyłożyć na ostatniej warstwie makaronu razem z z serem). Zakończyć warstwą makaronu polanego sosem. Posypać startym serem. Piec ok. 50min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Oliver 13 marca 2013 Cześć edytek mam prośbę , nauczysz mnie robić lasagne ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 05 lipca 2011 Ja makaronu wcześniej nie gotuję, ale są różne kuchnie... Ważne jeśli jest wcześniej nie gotowany, żeby sos dość gęsto i dokładnie przykrył każdy płat makaronu.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewelka264 05 lipca 2011 A czy makaron ma być wcześniej surowy czy ugotowany?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewelka264 05 lipca 2011 CZy makaron musi być wcześniej ugotowany?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 29 maja 2010 Jeśli są bardzo duże liście to drę na mniejsze kawałki, ale tak całkiem posiekane to nie muszą być. Piec w ok. 150 stopniach.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 29 maja 2010 I w jakiej temperaturze ma sie piec t. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 29 maja 2010 Małe pytanie :)
czy ta kapustę przed sparzeniem trzeba poszatkować??

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 09 marca 2010 bardzo lubię lasagne ale takiej wersji nie znałam koniecznie muszę spróbować bo brzmi pysznie

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń