Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne z rukolowym pesto"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu. Połowę rukoli zmiksować z orzeszkami i 60 ml oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na reszcie oliwy. Dodać mięso i tymianek. Chwilę smażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy i zasmażyć.
Wlać pomidory z puszki i 200 ml wody. Wsypać łyżeczkę bulionu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dusić 15 minut.
W garnku rozgrzać masło. Oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Wymieszać z mlekiem i 300 ml wody. Wsypać resztę bulionu. Gotować, mieszając, 10 minut. Pod koniec sos beszamelowy połączyć z kozim serkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobinę beszamelu. Rozłożyć 3 płaty makaronu. Posmarować je połową mięsnej masy. Rozłożyć obrane marchewki i posmarować je połową pozostałego sosu beszamelowego. Przykryć listkami rukoli oraz 3 płatami makaronu.
Rozsmarować 2/3 pesto rukolowego i resztę mięsnej masy. Przykryć płatami makaronu, polać pozostałym beszamelem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 45 minut. Serwować z resztą rukolowego pesto.Źródło: Życie na gorąco