Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z rybą i kapustą

Lasagne z rybą i kapustą

Autor: lilien

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 62

Dodano: 14.01.2011

Odsłon: 1148

Lasagne w trochę innym wydaniu. Podobno najlepiej smakuje z młodą kapusta,a póki jej nie ma zalecam włoską kapustę. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, dorzucę później, bo na pewno to danie zagości jeszcze na moim stole.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. Oddziel liście, z których wytnij twarde części, po czym włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj ok. 2 minuty, aby zmiękły. Przelej na sitku zimną wodą i odcedź. Rybę pokrój na kawałki i przypraw solą i pieprzem cytrynowym.

  2. Przygotuj sos: stop masło, dodaj mąkę,wymieszaj, smaż nie rumieniąc.Dodaj mleko i bulion, jajko i dobrze wymieszaj aby nie powstały grudki. Gotuj na małym gazie, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Kolejność układania warstw: sos, makaron, ryba i kapusta. Układaj tak do skończenia składników. Liczba składników (mnie np. zostało kapusty) ,warstw może być różna z racji że każdy może mieć inną formę. Zapiekanka zakończyłam makaronem pokrytym sosem i plastrami mozzarelli.

  4. Piec w 180 stopniach pod przykryciem ok. 45 minut, po czym odkryć i podpiec chwilę do lekkiego zrumienienie sera. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń