Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk w kolejnej odsłonie. Smaczne i pożywne danie rybne w formie zapiekanki, w którym całości smaku dopełnia delikatny sos pomidorowy.
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 36
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 36
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Składniki
Świeże liście szpinaku myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ważne jest również, aby nie doprowadzić do zrumienienia mąki. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy wodę i mleko, nie przestając mieszać sosu. Pod koniec dodajemy przetarte przez sito pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Na spód układamy 4 płaty makaronu lasagne, przykrywamy je warstwą tuńczyka osączonego z zalewy, którego obficie posypujemy pieprzem cytrynowym. Następnie układamy kolejne 4 płaty lasagne, liście szpinaku (100 g), które solimy. Wszystko przykrywamy warstwą makaronu (3 płaty), ponownie nakładamy tuńczyka, którego oczywiście oprószamy pieprzem cytrynowym i przykrywamy warstwą pozostałego szpinaku. Na wierzch układamy lasagne (3 płaty), całość zalewamy sosem beszamelowym. Lasagne zapiekamy pod przykryciem przez 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni, a po 40 minutach zapiekania zdejmujemy pokrywę, układamy na wierzchu zapiekanki plasterki sera żółtego i dopiekamy lasagne, pilnując aby ser ładnie nam się zrumienił. Upieczoną zapiekankę podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.