Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z warzywami

Przepis dnia 2019-06-14
Lasagne z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 4808

Dodano:

Odsłon: 978

Lasagne to klasyka w kuchni włoskiej - polaczenie makaronu, sosów i dobrej jakosci miesa. Istnieja rozmaite wariacje na jej temat - m.in. przepisy uwzgledniające jedynie warzywny farsz. Mój przepis zawiera wlasnie warzywa w sosie serowo-smietanowym i sos pomidorowy ze swiezymi ziolami. Ser i smietana w polaczeniu z sosem pomidorowym nadaja warzywom delikatny, kremowy i orzezwiajacy smak, przez co danie to smakuje nie tylko wegetarianom.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy z liśćmi
  • 1 duża cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml śmietany
  • 250 g startego sera (np. gouda lub ementaler)
  • sól, pieprz
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • SOS POMIDOROWY:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżych ziół (np. liście selera, bazylia, pietruszka, oregano)
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrac i drobno posiekac cebule. Umyc pozostale warzywa i pokroic w kostke lub paski, a liscie selera odlozyc na pózniej.
    Rozgrzac olej na patelni i podsmazyc warzywa przez ok. 5 minut, doprawic sola i pieprzem a nastepnie wyłaczyc ogien i dodac do warzyw smietane i 150 g sera. Delikatnie stopic ser i dobrze wymieszać z warzywami.

  2. Nastepnie przygotowac sos pomidorowy. Podsmazyc drobno posiekane zabki czosnku w oleju, dodac pomidory i zagotowac. Dodac przecier pomidorowy i gotowac przez 10 minut na srednim ogniu. Drobno posiekac ziola i liscie selera, dodac do sosu, doprawic sola i pieprzem.

  3. Ulozyc warzywa, platy makaronu lasagne i sos pomidorowy w naczyniu do zapiekanek zaczynajac od warzyw a skonczywszy na sosie pomidorowym. Wierzch posypac reszta sera.
    Piec w temp. 180° C przez ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń